Goufone blog

Goufone
blog

La bretxa de gènere en el món de la tecnologia

La bretxa de gènere en el món de la tecnologia

En motiu del dia internacional de la dona treballadora, volem posar èmfasi a la bretxa de gènere que existeix en el món de la tecnologia. Una bretxa que té com a causes principals la poca presència de dones que treballen en aquest sector i les poques joves que trien estudiar carreres de ciència i tecnologia.

Segons un estudi realitzat per la Unió Europea del 2019, només un 17% dels especialistes en les Tecnologies de la Informació (TIC) de la Unió Europea són dones i guanyen un 20% menys que els seus homòlegs masculins. A Catalunya, un informe fet per l'Institut Català de les Dones de l’any passat, mostra que les dones només ocupen un 30% dels llocs de treball en aquest sector.

Per què les nenes no estudien carreres relacionades amb les TIC?

Si les nenes no veuen dones que treballen en aquest món, donen per fet que la meta és impossible. Per tant, fan falta referents femenins que treballin en aquest sector. També s’haurien d’acabar els estereotips de gènere. Encara ara, hi ha carreres que semblen destinades a noies i d’altres a nois. És molt important, doncs, l’educació des de la base fomentant les vocacions STEAM (Ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) de les nenes i joves.

Promoure que hi hagi més dones emprenedores, és un dels altres reptes per reduir o eliminar aquesta bretxa. La conciliació laboral i familiar, però, segueix sent un altre entrebanc per a les dones a l’hora d’aconseguir càrrecs de responsabilitat. Malauradament, la conciliació no és un problema que afecta només a aquest sector, sinó a tots.

La participació de les dones és crucial per aconseguir una economia i societat digital sostenible, justa i equitativa, per això, és important que desaparegui aquesta bretxa.

Articles Relacionats