Goufone blog

Goufone
blog

Curiositats sobre la revetlla de Sant Joan

Curiositats sobre la revetlla de Sant Joan

De nits màgiques n’hi ha moltes. De tan especials i esperades com la revetlla de Sant Joan, ben poques! Deixant de banda les divisions entre els partidaris i els detractors de la pirotècnica, celebrar l’arribada de l’estiu és un motiu que alegra a la majoria de les persones, i que cada 23 de juny a la nit, omple els carrers de petits - i no tan petits - tirant petards i coets, i les coques de crema, fruita confitada o llardons, són les últimes a arribar a taula i les primeres a acabar-se.

Us deixem algunes curiositats sobre la nit més curta de l’any, perquè pugueu sorprendre els vostres convidats entre copa i copa de cava.

Sant Joan arreu del món
El solstici d’estiu és una de les festivitats més importants dels Països Catalans tot i que també se celebra a altres indrets d’Europa, el nord d’Àfrica i Amèrica llatina com a Portugal, Dinamarca, el Magrib, Anglaterra, Irlanda, Noruega, Finlàndia, Suècia, Estònia, Argentina, Brasil, Bolívia, Xile, Cuba o Paraguai, entre d’altres.

L’estrella de la nit: el foc
Vagis on vagis del planeta a celebrar la nit de Sant Joan, segur que hi trobaràs una foguera. El foc és, sens dubte, l’element més rellevant de la nit. Hi ha desenes d’explicacions per les quals el foc és el protagonista, com per exemple que és un culte pagà relacionat amb el sol; que és un element purificador amb poder antiinfecciós, i també anys enrere es feia servir per allunyar els mals esperits. Sigui pel motiu que sigui, el més important és tenir seny per no convertir la nit més màgica de l’any en una jornada eterna pel cos de bombers.

Sant Joan, l’únic sant del qual es commemora el naixement
La nit del 23 celebrem l’inici de l’estiu i també és la vigília del dia de Sant Joan. Curiosament, Sant Joan Baptista és l'únic sant del qual es commemora el dia de naixement, i no el del martiri o la mort. Per tant, és innegablement un dia d’alegria i celebració, el miris per on el miris!

No hi ha revetlla sense Coca de Sant Joan!
Posaríem la mà al foc (o en aquest cas, foguera) que heu tingut la clàssica discussió a favor o en contra de la coca de fruita confitada. Sigui com sigui, a taula no hi pot faltar una coca de Sant Joan acompanyada d’un bon cava. Però atenció, perquè segons la tradició, la coca de Sant Joan ha de ser allargada i amb les vores arrodonides. Més concretament ha de ser el doble de llarga que d’ampla, en relació directa a la proporció entre el dia i la nit per Sant Joan.

Un Sant Joan digne d’Instagram
I per si voleu gaudir de la nit també a les vostres xarxes socials, us deixem alguns consells per fer fotos als focs artificials amb el mòbil: feu servir sempre un trípode o un suport, per evitar que les imatges quedin mogudes; dispareu sempre amb el temporitzador, així no es mourà el dispositiu en prémer el botó; jugueu amb el temps d’exposició per aconseguir el millor resultat possible i ajusteu la sensibilitat al mínim. Per últim, només us quedarà presumir de fotografies!


Tant si celebreu Sant Joan com el solstici d’estiu, des de Goufone us desitgem que tingueu una nit ben màgica i festiva!
Articles Relacionats